Senatorii jurişti au decis ca băncile să nu poată rezilia direct contractele dacă au mărit dobânzile PDF Imprimare Email
(0 voturi, in medie 0 din 5)
noutati - Stiri
Scris de Administrator   
Luni, 09 Februarie 2009 21:51
Potrivit amendamentelor aduse la OUG 174/2008 care reglemetează protecţia consumatorului, băncile nu vor mai putea să rezilieze contractele clienţilor care, în urma majorarilor dobânzilor la credite, nu îşi pot achita ratele, decât după ce propun reeşalonarea sau refinanţarea creditelor.

Astfel, prin amendamentul depus de senatorul Iulian Urban, se doreşte ca, înaintea deciziei de reziliere a contractului de către bănci, acestea să facă o analiză a condiţiilor financiare şi a veniturilor pe care le are clientul, precum şi a posibilităţii acestuia de a rambursa creditul către bancă la noile niveluri impuse.

„Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare(...) Până în acest moment, în momentul în care o bancă îţi trimitea o notificare acasă şi anunţa majorarea dobânzii, singura ta opţiune era fie să accepţi această majorare, fie contractul ţi se rezilia şi trebuia să aduci banii de acasă”, a declarat Iulian Urban.

De asemenea, sancţiunile pe care le plătesc băncile în cazul în care abuzează de drepturile consumatorilor au fost dublate prin amendament, plafonul maxim ajungând la 100.000 lei.

Ordonanţă de urgenţă nr. 174/2008 se referă la modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor. Aceasta a fost adoptată de Comisia juridică a Senatului, urmând să fie trimisă plenului şi apoi Camerei Deputaţilor,  care este for decizional.
 
originals.ro

Autentificare