ANC a aplicat 12 amenzi pentru activitatile de spam electronic in valoare de 61.000 de lei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 02 Martie 2009 18:00

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) a aplicat de la începutul acestui an 12 amenzi pentru activităţile de comunicare comercială electronică nesolicitată, în valoare de 61.000 de lei, alte şase anchete fiind în derulare, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Liviu Nistoran.

Opt societăţi şi patru persoane fizice au fost amendate de la începutul anului 2009 cu amenzi cumulate în valoare de 61.000 de lei, în urma unor anchete declanşate de ANC cu privire la încălcarea legii comerţului electronic, potrivit lui Nistoran.

Astfel, şase companii au fost sancţionate pentru netransmiterea informaţiilor solicitate de ANC: S.C. Prestige Car Imports S.R.L. cu amendă în valoare de 10.000 lei, S.C. Altfel S.R.L. cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. ALL Educational S.A cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. Finit Consult & Management S.R.L. cu amenda de 5.000 lei, S.C. Neoti Impex  Com Prod S.R.L. cu 5.000 de lei si S.C. Evolva Telecom S.R.L. cu 5.000 de lei. Patru persoane fizice au fost, de asemenea, amendate cu sume de câte 5.000 de lei pentru netransmiterea informaţiilor solicitate.

Potrivit lui Nistoran, până la finele acestei săptămâni, ANC urmează să finalizeze alte şase investigaţii, care ar ridica cuantumul amenzilor la circa 100.000 de lei.  

Liviu Nistoran a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că una dintre priorităţile Autorităţii pentru acest an este combaterea comunicărilor comerciale nesolicitate şi a spamului, după ce anul trecut a primit peste o mie de plângeri legate de comunicări comerciale nesolicitate şi a aplicat 17 amenzi..

„Anul trecut am primit peste 1.000 de reclamaţii privind comunicările comerciale nesolicitate şi investigaţiile au ajuns să dureze foarte mult tocmai din lipsa de cooperare din partea celor implicaţi. De aceea am decis să aplicăm amenzi foarte mari pentru cei care refuză în mod repetat să furnizeze informaţiile de care Autoritatea are nevoie pentru finalizarea investigaţiilor”, a declarat preşedintele ANC.

Pentru investigarea reclamaţiilor privind transmiterea de comunicări comerciale nesolicitate este necesar ca petenţii să pună la dispoziţia ANC  probele care arată că au primit mesaje spam, iar furnizorii de servicii de acces la internet, să ofere datele privind identitatea posesorilor acelor IP-uri de pe care au fost trimise mesajele. În cazul în care reclamatul nu poate prezenta o dovadă privind acordul destinatarului de a primi comunicări comerciale, acesta riscă o amendă de la 1.000 până la 50.000 de lei

Din Planul de acţiuni al ANC pentru 2009 face parte şi organizarea unei campanii de informare menită să scadă incidenţa comunicărilor comerciale şi a spamului, în general, atât prin descurajarea celor care fac spam, cât şi prin educarea utilizatorilor de e-mail.

 
originals.ro

Autentificare